Auto beschadigd geraakt op parkeerplaats – Keert de verzekeraar uit?

29 september 2017

Verzekering

Je auto parkeren op een openbare parkeerplaats en bij terugkomst de auto weer beschadigd aantreffen is erg frustrerend. Grote kans dat er geen papiertje achter de ruitenwissers zit met de gegevens van de veroorzaker. Wat kun je in dit geval? Kun je de schade ergens verhalen of draai je zelf voor de herstelkosten op?

De schade aan jouw auto kun je op drie manieren gecompenseerd krijgen. Je komt er alsnog achter wie de schade veroorzaakt heeft. Helaas is de kans hierop klein. Optie twee is jouw schade claimen op jouw autoverzekering, maar dan moet de auto wel WA casco verzekerd zijn. Optie drie is het claimen van de schade bij het Waarborgfonds. De drie opties met de eventuele nadelen van de keuze lichten wij toe.

Achterhalen wie de veroorzaker van de schade is

Het zal lastig worden, maar je kunt getuigen zoeken die hebben gezien wie de schade veroorzaakt heeft. Je kunt bijvoorbeeld de omwonenden vragen of papieren ophangen met de vraag of iemand het gezien heeft. Er is een kans dat het lukt, maar daar hoef je een paar dagen na het voorval niet meer mee te beginnen. Begin daar dus zo snel mogelijk mee. Vooral informeren bij omwonenden is een aanrader.

De parkeerschade claimen op de autoverzekering

Parkeerschade kun je alleen met de WA casco claimen bij jouw eigen verzekeraar. De twee beperktere verzekeringsvormen bieden hier geen dekking tegen. Het claimen van de schade heeft wel een groot nadeel. De schade kost jou namelijk 5 schadevrije jaren. Grote kans dat de claim tot gevolg heeft dat de premie voor de autoverzekering sterk stijgt. Dit zal niet gebeuren als je al bijvoorbeeld 15 jaren geen schades hebt geclaimd. Met 10 schadevrije jaren heb je namelijk nog steeds recht op de maximale korting.

Door de claim kan de premie gerekend over meerdere jaren honderden euro’s stijgen. Ga samen met jouw adviseur na of het claimen van de schade op de autoverzekering echt wel uit kan. Bij een schade van een paar honderd euro kan het claimen vaak niet uit.

Schade indienen bij het waarborgfonds

Uit dit fonds kun je betaald krijgen bij parkeerschade door een onbekende dader. Een vereiste is wel dat de schade veroorzaakt is door een ander motorrijtuig en niet door bijvoorbeeld een fiets of een winkelkarretje. Je moet wel aangifte doen van de schade en je moet zelf de nodige moeite doen om de dader van de schade te achterhalen. Helaas geldt er wel een eigen risico van 250 euro. Het indienen van de schade kun je ook laten verzorgen door de rechtsbijstandverzekeraar.


Schrijf een reactie